TERVEZŐI SZEMMEL: az építészeti különlegességek családi háza!

Nagy megtiszteltetésünkre, legújabb referencia munkánkat Sajtos Gábor, a Sagra Építész Kft. DLA építész tervezője mutatja be!

Több alkalommal is lehetőségünk nyílt a Sagra Építész Kft-vel történő együttműködésre és mindig öröm a számunkra egy ilyen profi és szakértő csapattal együtt dolgozni. A 2018-ban átadásra került családi házról, mely igen sok építészeti különlegességgel büszkélkedik, Sajtos Gábor DLA, építész tervező bemutatásában informálódhatunk: 

„A régi és új kontextusára, a meglévő és új egységének egy lehetséges építészeti megfogalmazására példa a Budán épült családi ház. A meglévő, átalakítás előtti állapotában háromlakásos épület 1823-tól kezdődően többször bővült és átépült. A kétszintes, manzárdszerű tetőformájú épület állaga leromlott, az új tulajdonos igényeinek sem műszakilag, sem funkcionálisan nem felelt meg. A meglévő épület nagy részét elbontva, bővítve egy új egylakásos ház jött létre. A meglévő épület díszes, romantikus főhomlokzata megmaradt.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_154-HDR_resize.jpg

 

A SAGRA Építész Kft építészei Sajtos Gábor DLA építész vezetésével a mai kortárs architektúrával, a megmaradó részekhez arányaiban igazodva tervezték meg az új épület. A régi és az új kiegészíti egymást, látható marad a régi, de az újjal egységet alkotva átalakul. Az úthoz képest a földszint közel hét méterrel magasabban van, az utcához a telek meredek rézsűvel csatlakozik. Az épület négy szintes: két pinceszint, földszint és tetőtér.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_225-HDR_resize.jpg

 

A környezettudatos új épület kompakt tömegformálású, mely előnyös passzív építészeti eszköz az alacsony energiafelhasználású épület létrehozásához. Az épület hossztengelye az út tengelyével párhuzamos, a legjobb környezeti kapcsolatot teremti a földszinti tereknek, így nagy, egybefüggő kertrész tud kialakulni. A földszintről nyílik a lakás bejárata, a közvetlen kertkapcsolatos nappali, étkező, konyha élettér, mely hatalmas egybefüggő üvegfelülettel szinte a kert részévé válik. Az étkező sarkán is - üveg-üveg csatlakozással - átforduló L alakú üvegfalban lévő nagy emelő-toló teraszajtóval a nappali tere egybenyitható a kerthez közvetlenül csatlakozó terasszal.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_026-HDR_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_041-HDR_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_051_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_048_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_290_resize.jpg

 

A bejárat az utca felől terepre ültetett lépcsősoron keresztül közvetlenül elérhető. Ahogyan a többi külső nyílászárót is, a tölgyfa burkolatos hatalmas egyedi bejárati ajtót szintén a Jankó Ablak gyártotta. A kert felé néző homlokzat árnyékolását előtető biztosítja, melybe rejtette módon kerül elhelyezésre a három hatalmas motoros karos vászon árnyékoló. A szülői háló elkülönülten az épület délnyugati sarkában kap helyet a földszinten. Míg az új részek nagy homlokzati nyílászárókat kaptak, melyek közvetlen kertkapcsolatot biztosítanak, vagy kiváló panorámát a városra, addig a megújuló régi homlokzat új nyílászárói – melyek szintén Jankó Ablak által gyártottak - az eredeti nyílásformákat követik.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_124-HDR.png BT_20190212_Pusztaszeri_104-HDR_resize.png

BT_20190212_Pusztaszeri_404-HDR-Pano_resize.png

BT_20190212_Pusztaszeri_384-HDR_resize.jpg

 

A tetőtéri szint a gyerekek élettere: gyerekszobák, gyereknappali, fürdőszobák. A garázsból a ház szintjei lifttel és a belső lépcsőházon keresztül érhetők el. A tető palával fedett. Az új és megmaradó homlokzati falak vakoltak, azonos felületképzésűek, erősítve a tömeg egységét.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_351-HDR_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_339-HDR_resize.jpg

 

Milyen profil került beépítésre?

Fa-alumínium Cross típusú nyílászárókra esett a választás, melyek srég designja tökéletesen illeszkedik a ház külső homlokzatának megjelenésébe.

 

Milyen színnel kerültek ellátásra a nyílászárók?

Az antracit szürkétől kicsit eltérő, DB703 szín került kiválasztásra, ami egy metál effekttel ellátott fein struktur színt ad ki, a homlokzat csillogásával.

 

Az ablakok belső felületein is ez a szín látható?

Nem, a nyílászárók belső felületeit egy törtfehér, Remmers D-9010 színnel láttuk el, mely tökéletesen illeszkedik a belső tér enteriőrjéhez, a natúr tölgy és a világos szürke színvilághoz.

 

Milyen árnyékolástechnikai megoldással látták el a nyílászárókat?

Schlotterer Voro Putz redőnyök kerültek beépítésre. Az árnyékolók különlegessége pedig, hogy a nyílászárók DB703 színe visszaköszön a redőnyök lamelláin, illetve a lefutó is ezzel a színnel került ellátásra, így a metál effekt mindenhol fellelhető.

 

Van-e valamilyen különlegessége a nyílászáróknak?

Megrendelőnk külön igénye volt, hogy a kert és a belső tér akadálymentesen összenyitható legyen, tehát ne akadályozza semmi se a kilátást, se a közlekedést. Ezt az emelő-toló rendszer mélyen üvegezett kialakításával sikerült megoldani, így pedig nem áll semmi csodás panoráma útjába. Ezt hivatott segíteni az üveg-üveg sarokfordulás is.

További érdekesség, hogy minden nyílászáró designo rejtett vasalattal került kialakításra, a kilincsek pedig szálcsiszolt kialakítást kaptak, mely szintén a különlegessé teszi megjelenésüket.

 

BT_20190212_Pusztaszeri_151-Pano-Edit_resize.jpg

BT_20190212_Pusztaszeri_202-HDR-Pano_resize.jpg

 

Köszönjük az együttműködést, reméljük még sok közös munkánkat tudjuk bemutatni Önöknek!

Nincs megjeleníthető bejegyzés